Emoji Bewustzijn: Navigeren door het Socialemedialandschap

In het rijk van sociale media en WhatsApp-berichten van de post-Gen Z-demografie zijn emoji’s een alomtegenwoordige vorm van expressie geworden.

Voortkomend uit bescheiden begin als emoticons zoals (lachend gezicht), oorspronkelijk beperkt tot het maken van ‘gezichten’ op toetsenborden voor knipogen, kregen emoji’s een transformerende boost met de populariteit van mobiele telefoons.

De baanbrekende introductie van ‘afbeeldingen’ door NTT Docomo baande de weg voor de explosieve opkomst van een nieuwe visuele taal die nu wordt erkend als emoji’s.🙂😉

Hiërogliefen

Egyptische hiërogliefen zijn een voorbeeld van eerdere beeldtaal

Het is niet voor het eerst dat ‘beeldtaal’ gebruikt wordt in de geschiedenis.

De oude Egyptenaren stonden bekend om hun hiërogliefen die ook in kleine afbeeldingen hun verhaal vertelden. De manier waarop emoji’s nu ingezet worden begint daar sterk op te lijken.

Teksten worden afgewisseld met afbeeldingen die de teksten van extra context voorzien. Je kunt bijvoorbeeld een tekstbericht sturen en daarbij de emoji van een knipoog 😉 er aan toevoegen om aan te geven dat de inhoud van de tekst ironisch is.

Meerdere betekenissen vam Emoji

Maar pas op, sommige emoji’s betekenen meer dan ze in eerste instantie lijken voor te stellen! Zo kun je de emoji van een aubergine 🍆 gebruiken als je de ingrediënten van een gerecht beschrijft, maar de website emojibetekenis.nl vertelt je dat het ook gebruikt wordt om het mannelijk geslachtsdeel aan te duiden.

Dan maakt de context van een emoji een heel groot verschil.

Een perzik bijvoorbeeld is een heerlijke vrucht die je regelmatig in toetjes tegenkomt, maar als je tegen je vriendinnen appt dat je in een 🍑 hebt gebeten tijdens een date, dan zou je heel andere –onverwachte- reacties kunnen krijgen.

Culturele verschillen

Ook iemands culturele achtergrond kan een belangrijke rol spelen.

Zo betekent in Nederland is een duim omhoog 👍 ‘okay,’ maar in Iran, Irak, en Afghanistan heeft het een negatieve connotatie. Het vredesteken ✌ is omgekeerd in het VK, Ierland, en Australië.

Houd je je handpalm andersom dan betekent het dat je er ‘schijt’ aan hebt.

Wereldwijd gebruik emoji

De website Cross-worldsolver.io onderzocht wereldwijd wat de meest gebruikte emoji’s per land, regio en continent zijn.

Wereldkaart met populairste emoji's
Klik op de afbeelding voor de grote versie! Bron: https://crossword-solver.io/the-most-used-emoji-on-twitter

Europa

De ‘huilen van het lachen emoji’ scoort wereldwijd het best, maar ook een hartje en de eigen landenvlag blijken vaak het best te scoren.

Voor Europa ziet de kaart er zo uit:

Emoji in namen

Naast een emoji in de body tekst van je bericht zie je ook steeds vaker dat mensen of zakelijke accounts emoji’s in de naam van het social media account gebruiken.

Als autohandelaar een emoji als 🏎 gebruiken als je snelle luxe sportwagens verkoopt; of anders de meer ‘normale’ 🚙 als je traditionele personenauto’s verkoopt. Een 🍏 of 🍐 past perfect bij een fruitteler uit de Betuwe en als je damesmodezaak hebt voegt een 👗 daadwerkelijk iets toe.

Concluderend kunnen we dus stellen dat het gebruik van emoji’s in social media heel goed kan werken. Je kunt er je boodschap mee opleuken, context geven aan bepaalde onderdelen en zelfs ‘activistisch’ zijn.

In de laatste maanden kreeg de trekker 🚜 namelijk niet alleen betekenis als landbouwvoertuig, maar ook als ondersteuning van het ‘boerenprotest’.

Maar als je gebruik wil maken van emoji’s is het dus wel raadzaam om even de actuele context van bepaalde specifieke emoji’s te controleren voor je ze zelf gebruikt.

Voor je het weet geef je aan ergens voor of tegen te zijn, gebruik je een emoji die binnen de culturele context van een land iets geheel anders betekent dan je wil uitdrukken, of wordt jouw lekkere toetje een seksuele uiting van de date in kwestie.

Leuke weetjes

Een blogpost over emoji-gebruik kan niet zonder enkele leuke weetjes. Zo kun je op Instagram zelfs zoeken naar emoji’s en werken emoji’s daar ook als hashtag https://www.instagram.com/explore/tags/🇮🇹/

Op Twitter worden, natuurlijk, ook veel emoji’s gebruikt. Zoveel zelfs dat iemand een realtime emoji’s tracker heeft gebouwd! Maar even een waarschuwing! Als je bevattelijk bent voor knipperende dingen omdat je bijvoorbeeld epilepsie hebt dan kun je emojiTracker.com beter niet bekijken.

Daar zie je dat sinds de website in 2013 live ging de populairste huilen van het lachen emoji inmiddels meer dan 3.638.992.163 keer werd gebruikt.

Op moment van schrijven dan, dat zal nu wel flink gestegen zijn…

Wereld emoji dag

Op zondag 17 juli is het wereld emoji dag; dat komt omdat als je op een Mac zoekt naar de emoji van een kalender 📅 er de datum 17 juli op staat (in sommige Windows applicaties ook overigens…).

Bedankt voor jouw bericht!

Wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

Hosting solutions for you

Bedankt voor jouw sollicitatie!

Wij zullen zo snel contact met jou opnemen.

Hosting solutions for you
pop-up-circle

Solliciteer nu!

Klaar voor je nieuwe job? Upload nu je cv!