Wat is het browser cache geheugen en hoe leeg ik dit geheugen?

Browser cache problemen

Je hebt dagen besteedt aan de bouw van jouw website. Er zit bloed, zweet en tranen in je website. De combinatie van mooie banners, afbeeldingen en een bijpassend thema zorgen voor een meesterwerk van een site. Maar wat blijkt. Tijdens het testen van de website laden niet alle afbeeldingen, ook de banners en de titels blijken te missen.

Mocht je ooit tegen dit probleem aanlopen en een developer contacteren, in negen van de tien keer zal de developer vragen om je cachegeheugen van je browser te wissen. Maar wat is een browser cachegeheugen en waarom moet je het wissen? Dit zal worden beantwoord in deze blog.

Voor diegene die geen site hebben maar gewoon hun browser cachegeheugen willen wissen: onder aan de webpagina staat een beschrijving hoe dit moet per browser.

Wat is cache?

Cache is de plaats waar bepaalde gegevens worden opgeslagen. Je hebt hardware cache en software cache. Alleen de software cache zal in deze blog behandeld worden, Hardware cache zorgen namelijk niet voor problemen met websites. Cache gegevens worden op een lokale schijf opgeslagen van een apparaat (smart devices, laptop en desktop), dit wordt gedaan omdat een lokale schijf sneller gegevens kan leveren dan een internetverbinding.

Wat wordt er opgeslagen?

Gebruikersnamen en wachtwoorden worden onder andere opgeslagen in het cachegeheugen. Maar ook afbeeldingen, stukken tekst en video’s kunnen worden opgeslagen. Het verschilt per website wat er allemaal wordt opgeslagen in het cachegeheugen.

Omdat het cachegeheugen wordt opgeslagen op de lokale schijf van een computer of ander smart device, kunnen mensen die toegang hebben tot je computer (huisgenoten, partner of kinderen) toegang krijgen tot dit geheugen. Het wordt voor deze mensen dan mogelijk om je cache gegevens in te zien. Wel moeten ze deze gegevens omzetten naar een tekstvariant.

2 Fabels

Een bekende fabel is dat het legen van het cachegeheugen de prestaties van je apparaat verhogen. Dit is echter niet (compleet) waar; het legen van het cachegeheugen zal het apparaat iets sneller maken omdat er meer geheugen vrij is op de lokale schijf. Echter zal het laden van webpagina’s langer duren, je cachegeheugen is namelijk helemaal leeg. Omdat het cachegeheugen leeg is, zal de website helemaal geladen moeten worden. Dit terwijl als er een cachegeheugen was er een deel van de website geladen hoefde te worden.

Buffer en cachegeheugen zijn niet hetzelfde. Veel mensen denken dat een buffer en een cachegeheugen hetzelfde doen. In essentie lijken ze wel op elkaar. Beide slaan gegevens op. Echter slaat een buffer maar tijdelijk gegevens op. Er worden gegevens op de buffer gezet als gegevens bijvoorbeeld tussen 2 locaties worden ‘verhuisd’.

Wat is ertegen te doen?

Wat je kunt proberen is een refresh. Dit doe je door op de F5 knop duwen. Heeft dit geen zin? Dan kun je een force refresh uitvoeren. Een force refresh doe je door op de knoppen CTRL en F5 tegelijk in te drukken (op Mac computers gebruik je command + R). Mocht deze manier ook niet werken? Dan moet je handmatig de cache legen, dit kan per browser verschillen. Check de volgende paragraaf om te kijken hoe dit moet.


Handmatig cachegeheugen wissen?

Hieronder hebben wij het stappenplan beschreven die genomen moet worden om het cachegeheugen te legen:

Firefox

 1. Ga naar het menu icoon in Firefox. Dit is de knop in de linkerbovenhoek met 3 balkjes.
 2. Klik op het tandwiel waar opties bij staat.
 3. Aan de rechterkant kun je nu klikken op privacy en beveiliging. Hier staat ook een slotje bij.
 4. Scroll naar cookies en web gegegevens. Aan de rechterkant staat een knop met gegevens wissen en klik hierop.
 5. Gefeliciteerd: de cache is gewist.

Google chrome

 1. Klik bovenaan in de menubalk op het Blad Icoontje (3 streepjes)
 2. Klik op Instellingen
 3. Klik onderaan de pagina op Geavanceerde instellingen weergeven
 4. Klik op de knop Browser gegevens wissen.
 5. Kies de periode die u wilt verwijderen
 6. Klik op de knop Browser gegevens verwijderen

Microsoft edge

 1. Klik op de drie puntjes
 2. Klik op Instellingen
 3. Ga naar Browsergegevens wissen
 4. Klik op Kies wat u wilt wissen
 5. Vink aan Gegevens en bestanden in de Cache
 6. Klik op Wissen

Cache wissen in Internet explorer 10 en 11

 1. Klik tools icoontje
 2. Klik op Safety
 3. Klik op Delete Browsing History
 4. Selecteer Temporary internet files and Website files
 5. Klik op Delete

Opera

 1. Klik bovenaan in de menubalk op het opera menu
 2. Kies daarna Settings (Alt+P) > Clear Browser data.
 3. Klik op ‘Clear browsing data’ onder ‘Privacy & Security’.
 4. Vink de gewenste opties aan of uit (Delete entire Cache) en klik op de knop ‘Clear data’ (Verwijderen).


Lukt het niet en heb je nog vragen?

Wij van Creative Studio kunnen je helpen. Wij zijn een team van ervaren online marketeers gespecialiseerd in het bouwen van websites. Wij kunnen jou helpen met het oplossen van elk probleem op het gebied van online marketing. Neem contact met ons op en we zullen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Bedankt voor jouw bericht!

Wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

Hosting solutions for you

Bedankt voor jouw sollicitatie!

Wij zullen zo snel contact met jou opnemen.

Hosting solutions for you
pop-up-circle

Solliciteer nu!

Klaar voor je nieuwe job? Upload nu je cv!